"Znajdujemy spokój wśród tych, co się z nami zgadzają, ale rozwijamy się pośród tych, którzy mają odmienne poglądy"
Frank A. Clark

Co z tą Polską No i co z tą Polską, redaktorze?
Prywatne forum użytkowników wyłączonej strony zamkniętego
w wyniku nacisków politycznych programu redaktora Tomasza Lisa
Reanimacja programu w internecie, na stronie Co z Polską?
Porozmawiajmy o Polsce i jej przyszłości

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
NIE WYBACZĘ CI POLSKO
Autor Wiadomość
Zuchwała Płeć:Kobieta

PostWysłany: 2007-05-25, 14:27    NIE WYBACZĘ CI POLSKO
   Zobacz moją stronę w tym serwisie :): http://www.coztopolsko.pl/portal.php?portal_user=zuchwa%B3a
Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

.
Wpis z Blogu DZIENNIK JU

Zrodlo zdjecia. Autor: Radoslaw Gasiorek

”Nie uciekalam przed Kaczynskimi, bo jeszcze ich u steru nie bylo, gdy mnie przyszlo tu przyjezdzac. Nie uciekalam przed zakazami aborcji, nienawiscia wobec Zydow, homoseksualistow i cyklistow, bo Zydowka ani lesbijka nie jestem, a na rowerze jezdze rzadko. Nie uciekalam nawet przed bieda, bo moze i zarabialam nedznie, ale zasuwajac na dwa etaty jakos tam wyrabialam, a i tak bylam szczesciara, ze te prace mialam, i ze mialam pomocnych rodzicow. Ja nie uciekalam OD, ale gonilam DO. Do doktoratu, do kraju swoich marzen, do nowosci. Teraz juz malo prawdopodobne, ze wroce, skoro mam szanse na godziwsze zycie tutaj. Poza tym okazuje sie, ze nie tylko swoje plany musze brac pod uwage - i kto wie, gdzie mnie jeszcze poniesie.

Trudno mi jest wiec sobie wyobrazic desperacje, jaka gonila depczac po pietach setki tysiecy moich rodakow, ktorzy uciekali PRZED - przed bieda zazwyczaj. Nikt mi nie wmowi, ze wielu jest takich, co uciekli, 'bo u nas bija pedalow'. Takich jest garstka. Znakomita wiekszosc uciekla przed bieda, przed razacym ponizeniem ludzkiej godnosci w postaci pracy za wartosc dwoch par porzadnych butow miesiecznie. Ta znakomita wiekszosc to zwykli, prosci ludzie, nie rozumiejacy zawilosci ekonomicznych ani mow politykow. Ludzie, dla ktorych ojczyzna to rodzice, kumple z woja, dzioucha najladniejsza z calej wsi, co obiecala poczekac, zapach cyganskiej czosnkowej kielbasy, smak ogorkow kiszonych i kufel Tyskiego. I tak znakomita wiekszosc uciekla i nadal ucieka z mysla, ze zarobia na dom/wesele/samochod/ lokate, i wroca. Tymczasem wracac sie coraz mniej oplaca, bo a to podatki kaza placic takie, ze nic z zarobku nie zostanie, a to od nieudacznikow zwymyslaja, a to banki obnizyly oprocentowanie, a to czynsze urosly, samochod zdaje sie taniej kupic tutaj, ino kierownice ma nie po tej stronie... I tak kielbasy, piwo i dziewczyny, wyniuchawszy skad i dokad wieja wiatry, zamiast czekac, pojechaly na Wyspy, razem wszyscy tworzac mala namiastke ojczyzny w calkowicie obcym kulturowo srodowisku. Powyrywani ze swojej codziennosci, teskniacy, ale i rozzaleni. Oni nie maja tej dogodnosci, jaka ciesza sie wyksztalciuchy - internacjonalnego kodu komunikacyjnego, tym szerszego, im lepsze otrzymalo sie wyksztalcenie. Oni czuja sie obco - z biegiem lat i pokolen zapewne wszyscy wrosniemy w lokalny krajobraz etniczno-kulturowy jako staly jego element - ale teraz Polacy choruja z tesknoty, a zarazem nienawisci, majac wrazenie, ze instytucja panstwa polskiego wydarla im to, co bylo dla nich ojczyzna. Mowia z gorycza, niechecia i drwina o Polsce, bo wierza, ze to wina panstwa, ze nie moga tam byc. Mowia tez z gorycza, niechecia i drwina o Wyspach, bo nie moga sie tu do konca odnalezc.

A czyja to naprawde wina, ze wyjezdzaja? Nie wiem. Raczej nie Kaczynskich, jakkolwiek daleka jestem od bronienia obecnych rzadow. Ich wina jest jedynie to, ze nie potrafia zaproponowac nic, co by te sytuacje zmienilo, i ze robia wszystko, by nikomu, kto juz wyjechal, nie chcialo sie wracac. Czego zatem nie wybaczy Polsce ow czlowiek, ktory wysmarowal ten napis na parkanie w Edynburgu? Tego, ze musial wyjechac, tego, ze nie moze wrocic, tego, ze nie moze sie odnalezc? Chcialabym, zeby z czasem jednak wybaczyl. Nie ma sensu pielegnowac zalu i nienawisci. Z Kaczynskich sie posmiejemy, a potem oni sobie pojda. A czosnkowa kielbasa i kufel Tyskiego na zawsze pozostana pokarmem bogow. Amen.”

,

ja
Gość
PostWysłany: 2007-06-02, 16:18    otwórzcie oczy

Nienawidzę tego kraju. Nienawidzę polski. Nie zasłużyłam na to, by znów płakać za braćmi. Nikt na to nie zasłużył. Mam być patriotką? Ludzie! Otwórzcie oczy obejrzyjcie się dokoła! Tu nie ma co kochać, co szanować, bo nic nie zostało. Przy życiu trzyma mnie jedynie myśl, że kiedyś stąd ucieknę. Wsiądę w samolot i więcej tu nie wrócę. Wtedy płakać będzie moja matka. Nie – wezmę ją ze sobą. I wtedy będziemy żyły gdzieś daleko stąd. Nie ważne, kim będę i co będę robić. Ważne, że będę daleko stąd. Nawet praca na zmywaku jest mniej hańbiąca, niż poniewierka tutaj. Niewielu wie, ile stresu musi przejść moja mama pracując u jakiegoś prywaciarza. Jej wzrok coraz bardziej się pogarsza, palce zniekształcone od ciągłego szycia, twarz szara, zmęczona. I miłość, a zarazem smutek w jej oczach. To wszystko dla mnie. I niech ktoś teraz powie, że wyjeżdżają sami nieudacznicy. Przykro mi, że moi bracia są nieudacznikami, a raczej, że ktoś tak uważa. Moi bracia są najwspanialszymi, najuczciwszymi ludźmi pod słońcem. I właśnie dlatego musieli wyjechać. Nieudacznicy? Mieli więc do końca życia rypać, jak moja mama za marne grosze?
Tak, wprowadzajcie lekcje patriotyzmu do szkół. Ale nigdy nie wpoicie mi że ten kraj jest wspaniały. Za dużo widziałam. Za wiele łez straciłam.
Powrót do góry

Miki Płeć:Mężczyzna
Dezorganizator

Adres Bloga:
http://miki.salon24.pl
PostWysłany: 2007-06-02, 16:37    
   Zobacz moją stronę w tym serwisie :): http://forum.blonia.pl/portal.php?portal_user=miki

A przecież tak niewiele potrzeba, by bylo inaczej. Gdyby państwo realnie wspierało przedsiębiorczość swych obywateli, nie okradało ich z 3/4 wypracowanego przychodu, to nikt by stąd nie uciekał. Ostatnie lata komuny i dwa pierwsze lata wolności to był jeden wielki boom gospodarczy. Fortuny powstawały z niczego - wystarczała chęć do pracy.

Niestety do władzy potem dorwali się socjaliści z prawa i lewa, i wszystko poszło w p...u.

PostWysłany: 2007-06-02, 17:30    
   Zobacz moją stronę w tym serwisie :): http://www.coztopolsko.pl/portal.php?portal_user=zuchwa%B3a

Łzy się do oczu cisną, bo naprawdę wyniszczyli ten kraj. To getto, a nie ojczyzna.

zenka Płeć:Kobieta

PostWysłany: 2007-06-03, 01:21     Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

kochani, przecież rozmawiamy jedynie o giertychu, lepperze i kaczyńskich. powyciskamy te wągry, to tylko kwestia czasu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

NewVir Płeć:Mężczyzna
...:: ^^ ::...

Adres Bloga:
http://www.newvir.strona.pl
PostWysłany: 2007-06-03, 17:11     Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

zenka napisał:
kochani, przecież rozmawiamy jedynie o giertychu, lepperze i kaczyńskich. powyciskamy te wągry, to tylko kwestia czasu.

Jeżeli coś nie zmieni się w finansach publicznych, które są marnotrawione, to będzie to także kwestia naszej upadającej gospodarki...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

krzaq Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 2007-06-09, 14:37     Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Po troszę pochylając się nad indywidualnymi historiami można tego typu wpisy zrozumieć ale patrząc po całości - to jak biadolenie dziecka urodzonego w rodzinie robotniczej, że nie urodziło się w rodzinie Szejka czy krółewskiej w GB.

Należy pamiętać, że można było się urodzić także duuuuuużio gorzej.

Wyjechać można ale żeby od razu nienawidzić? Kogo, co? Skrawek ziemii? historię? sytuację geopolityczną? polityków? To ostatnie ewntualnie racjonalne.

A z drugiej strony żeby tak bardzo nienawidzieć to najpierw trzeba tak bardzo kochać.

PostWysłany: 2007-06-09, 15:06    

krzaq napisał:
Po troszę pochylając się nad indywidualnymi historiami można tego typu wpisy zrozumieć ale patrząc po całości - to jak biadolenie dziecka urodzonego w rodzinie robotniczej, że nie urodziło się w rodzinie Szejka czy krółewskiej w GB.

Należy pamiętać, że można było się urodzić także duuuuuużio gorzej.

Wyjechać można ale żeby od razu nienawidzić? Kogo, co? Skrawek ziemii? historię? sytuację geopolityczną? polityków? To ostatnie ewntualnie racjonalne.

A z drugiej strony żeby tak bardzo nienawidzieć to najpierw trzeba tak bardzo kochać.

W tym artykule na wstępie chodzi chyba raczej o ból, a nie nienawiść. Chodzi o krzywdę. A krzywda to jest krzywda i tyle.

rastuh

PostWysłany: 2007-06-10, 14:51     Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Wyjezdzaja tylko nieudacznicy, niestety.
Ale rowniez i cwani w pozytywnym tego slowa znaczeniu mlodocioani, ktorzy chca uniknac poboru do wojska. Bo wojsko to wiezienie a nawet gorzej.

Dowód?
Znajomy chce zatrudnic Inzyniera, placi naprawde duuzo, powiem tyle inzynier dostanie wiecej od posla. Ale musi wiedziec i znac sie na rzeczy.
Zgloszen oczywiscie wiele, ale czy ktos cos umie?

Nic nie umieja, maja jakis papiery za ktorymi jednak nie ma zadnej wiedzy.

Wiele rozmow wyglada tak :
- przykro mi ale nie posiada pan wystarczajacych kwalifikacji
- co pan gada? mam oferty z calej Unii.
- to wyp$# do uni nieudaczniku : to juz przy piwie ze znajomym czyli ze mna Smile

Kolega jest zalamany bo nie moze znalezc pracownika. Ja z kolei musze pracownikom podwyzki robic bo konkurencja ich podkupuje. Zapotrzebowanie na pracownikow jest ogromne, ale musza cos umiec....a zarobia godziwe pieniadze.
Ale jak sie nic nie umie to trzeba jechac do irlandii czy innej malej stolicy(tak se tlumaczcie). Bo w tym kraju nie ma bezrobocia, sa tylko leniwi nieudacznicy ktorzy chca pobierac socjal i na czarno robic, albo chca pensje w tysiacach kiedy nie umieja zupelnie nic. Niech jada za granice i tam zyja z pensji minimalnej myslac ze sa bogaczami. Moze i sa bogaczami gdyby mogli byc jednoczesnie w dwoch miejscach, tam zarabiac tu wydawac i zyc. Ale tak rozowo nie ma :/

Parakalein Płeć:Mężczyzna
Zapytaj - odpowiem.

Adres Bloga:
http://parakalein.salon24.pl
PostWysłany: 2007-06-12, 13:40     Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

rastuh napisał:
Dowód?
Znajomy chce zatrudnic Inzyniera, placi naprawde duuzo, powiem tyle inzynier dostanie wiecej od posla. Ale musi wiedziec i znac sie na rzeczy.

To napisz mi na priv kogo potrzebuje znajomy.
Pomogę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

kosmopolita
Gość
PostWysłany: 2007-06-16, 00:03    

Szuka niewolników. Niestety się zapomniał - frajerów już nie znajdzie za tą pensje minimalną, która oferuje - a która tak jak w dowcipie o złowionej rybie urasta tu kilkakrotnie.
Niech sobie sam robi ten ktoś a nie wyzyskuje ludzi.

Dzięki SLD ludzie mogą wyjeżdżać - większość przejrzała na oczy i wielki Pan prezes przejrzał na oczy, że ludzi już sie w bambuko nie da rady robić.

Reasumując: pracownicy są - za godziwe pieniądze
Powrót do góry

PostWysłany: 2007-06-16, 09:33    

.
Dobrze mówisz, Kosmopolito.

rastuh

PostWysłany: 2007-06-16, 14:02     Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Parakalein napisał:
rastuh napisał:
Dowód?

To napisz mi na priv kogo potrzebuje znajomy.
Pomogę

Juz znaleziony, z drugiego konca kraju ma oplacone mieszkanko, samochod, komorke i laptopra sluzbowego...zarabia grubo ponad 10tys.
Nie wiem jaki jest jego zakres obowiazkow, ale pracuje w firmie ktora zajmuje sie dystrybucja i produkcja paliw, metalu, spedycja a ostatnio nawet budowali jakis kompleks na wschodzie kraju itp. Duza firma, nie wiem w ktorym oddziale robi...ale znajomy jest zadowolony z niego i co by nie mowic odkupil go z innej firmy Smile

Kosmopolita, ucz sie to znajdziesz dobrze platna robote w kraju , a jak nie chce sie uczyc, nie masz doswiadczenia i go$@#% umiesz to do irlandi szorowac gary po irlandczykach.
A jak juz masz doswiadczenie i kompetencje to jeszcze musisz wiedziec gdzie szukac roboty, bo duzo pracodawcow szuka dokladnie jak to ujoles niewolnikow. Zupelnie jak w Irlandi szukaja niewolnikow z paszportem, roznica to tylko i wylacznie rozwoj gospodarczy tutaj a tam, co sie z tym wiaze zarobki. I tu i tam bedziesz niewolnikiem bez wyksztalcenia i kompetencji, ale tam dostaniesz wiecej i wiecej sobie kupisz. Co nie zmienia faktu ze status jaki masz taki masz i bedziesz mial bo w zagranica jest sie ciezej rozwinac, chociazby edukacja, wszyscy mysla ze jak umieja "helloł ajm luking for dzob" to umieja angielski Smile. Potem jeszcze przyrownaj sobie stawke jaka zgarniaja ludzie z wyksztalceniem zagranica a to co zarobisz jako fizyczny... taki sam przestrzal cenowy jak w Polsce. Tyle ze tam kupisz sobie wiecej, bo elektronika tansza, bo ciuchy tansze, ale zywnosc drozsza, fajki drozsze, itp itd. Serdecznie wspolczuje rodakom za granica z nalogami. Wracam wlasnie z anglii i ceny fajek mnie tam zalamaly Razz

I masz racje frajerow sie juz nie znajdzie, bo siedza zagranica Smile - twoje slowa.

kosmopolita
Gość
PostWysłany: 2007-06-17, 00:13    

komu Ty te bajki opowiadasz?
Powrót do góry

ryhard
Gość
PostWysłany: 2007-07-06, 22:44    

kochany Panie wszystkowiedzący "rastuh"
dlaczego mam wrażenie że prezentujesz tak niski poziom intelektulany że nie da się go zmierzyć żadną miarą ktorą znam.
niestety cwaniaczysz się na forum jak "prywaciarze" którzy żekomo nie mogą znaleźć dobrego pracownika w polsce bo wszyscy wyjechali albo wyjadą za granicę do pracy pracować za najniższą stawkę która im z powodzeniem wytarcza na więcej niz godziwe życie a przy tym wszędzie spotykają się z życzliwością i zrozumieniem ze strony swoich nowo nabytych znajomych z którymi im przyszło teraz dzielic los na dobre i na złe chwile w naszym krótkim życiu.

skoro nie masz nic madrego do powiedzenia to nie zabieraj wcale głosu bo jak powiedział kiedyś pewien mądry człowiek "mowa jest srebrem a milczenie złotem"

takich polaków jak Ty niestety można spotkać na kazdym kroku nie tylko w polasce ale na całym swiecie i wstyd mi za ciebie że nie potrafisz się zachować jak na przystało na wykształconego człowieka bo za takiego się uważasz zapewne
Powrót do góry

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu